Cât costă un „creier” de inteligență artificială: cât de bun devine AI-ul

de: Iulia Kelt
23 03. 2022

Dacă ai vrut vreodată să folosești un „creier” robotic mai puternic pentru proiecte, acum ai șansa să faci asta. Totul cu o condiție, însă: să fii dispus să plătești o sumă de bani care nu e tocmai mică.

Compania NVIDIA va vinde kitul Jetson AGX Orin la prețul de 1.999 de dolari. Dispozitivul de calcul, de dimensiunea palmei, este considerat a fi de opt ori mai puternic decât varianta precedentă, Jetson AGX Xavier (275 de trilioane de operațiuni pe secundă), datorită procesoarelor sale ARM Cortex-A78AE cu 12 nuclee, GPU-ului bazat pe Ampere și upgrade-urilor la acceleratoarele sale AI.

Când vei putea cumpăra propriul „creier” de inteligență artificială de la NVIDIA

Ce-i drept, pentru a putea să cumperi dispozitivul, va trebui să așteptepți un pic mai mult pentru că unitățile intra abia acum în producție acum. Vor fi disponibile în al patrulea trimestru al anului curent, începând de la 399 de dolari pentru un kit Orin NX „de bază” cu șase nuclee CPU, un GPU de 1.792 nuclee, 8 GB de RAM și 70 de TOP-uri de performanță. Pentru a se potrivi cu cele 275 de TOPS, revendicate anterior, va trebui să utilizați un modul Orin de 1.599 de dolari, cu 12 nuclee CPU, 2.048 de nuclee GPU și 64 GB de RAM.

De asemenea, NVIDIA lansează și o platformă Isaac Nova Orin care include două module Jetson AGX Orin și suita de senzori necesară unui robot, pentru a detecta lumea din jurul său, exact ca un creier uman.

Platforma poate gestiona până la șase camere, trei unități LiDAR și opt senzori ultrasonici. Vei primi, de asemenea, instrumentele necesare pentru a crea simularea, dar și suport pentru software-ul care ajută la accelerarea cartografierii, a navigării și a percepției. În momentul de față, alte detalii nu sunt cunoscute, însă cu siguranță compania va dezvălui orice altceva trebuie știut la momentul potrivit.

Dacă te-ai jucat deja cu pachetul Jetson, destinat amatorilor, e timpul să faci un pas în față și să te înscrii în „liga băieților mari”, în ceea ce privește noua generație de dispozitive menite să aducă un plus inteligenței artificiale.